Dünyada sayısı azımsanmayacak kadar çok tinnitus şikâyeti olan her yaştan insan hep olmuştur. Geçmişi o kadar eskidir ki ünlü ressam Van Gogh’un resim çizmeye olan tutkusunun kulağını kesmeye kadar götürdüğü söylense de Menier hastası olduğu ve çok şiddetli çınlaması olduğu, çınlamadan artık kurtulmak için kulağını kestiği fikri aklımızdan geçmiyor değil. Geçmişte kulak çınlaması olan insanlara yardım çok kısıtlıyken sayılarının gün geçtikçe artması ve teknolojinin geldiği boyut sayesinde her gün yeni bir çözüm geliştirilmektedir.


Kulak çınlamasını tedavi etmeden önce, hastanın tinnitusla ilgili bilgilendirilmesi ve kulak çınlamasının neden kaynaklandığını öğrenmek üzere, işitmenin değerlendirilmesi ile ilgili tüm testlerin yapılması gerekir. Gerekli odyolojik tetkikler yapıldıktan sonra kulak çınlamanıza eşlik eden işitme kaybınız da mevcutsa tedavi seçenekleri hakkında KBB hekimi ve Odyolog ile konuşunuz.

FARMAKOLOJİK TEDAVİ

Günümüzde kulak çınlaması için faydalı olduğu kesinleşmiş herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak tüm yöntemlerde olduğu gibi ilaç kullanılarak kulak çınlamasının şiddetini azaltılıp, ortadan kaldırmak amaçlanır.

MASKE TERAPİSİ (TİNNİTUS MASKER)

İşitme kaybı olmadan ortaya çıkan kulak çınlamanız varsa maske terapisi seslerini kullanabilirsiniz. Bu yöntemin ilk uygulanışı 1928 yılında başlanmıştır. Tinnitus yerine geçen bir dış ses sunularak kulak çınlama sesinin duyulmasını engellemektedir. Günümüzde işitme cihazlarının maske terapi özellikli olması bu yöntemin tercih edilmesini azaltmıştır.

TİNNİTUS RETRAINING TERAPİ

Bu yöntemle hastaya müzik gibi rahatlatıcı bir uyaran (ses) kendi kulak çınlamasıyla birlikte verilir. Bu sayede tinnitusun şiddetini azaltmayı amaçlayan bir tekniktir. Uygulama da en önemli etken hastanın tinnitus hakkında eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık yapılmasıdır. Tinnitus retraining terapide amaç kulak çınlamasını yok etmek değil, kulak çınlamasına bağlı ortaya çıkan stres ve kaygıları kontrol altına almaktır. Seanslar şeklinde hasta ile görüşülerek tinnitus hakkında bilgilendirilir. Seansların sonunda kulak çınlaması devam etse bile hastanın bundan rahatsızlık duymaması sağlanmaktadır.

İŞİTME CİHAZLARI

Kulak çınlaması olan insanların genelinde kulak çınlamasına eşlik eden bir işitme kaybı da görülmektedir. İşitme cihazları kulak çınlamasının meydana getirdiği can sıkıcı semptomlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte, birçok işitme cihazı modeli, tinnitus maskesi içeren ve semptomları baskılayan sesler üreten kulak çınlaması terapi özellikleriyle donatılmıştır. Bu yüzden maske terapisi ve tinnitus retraining terapi yerini işitme cihazlarına bırakmıştır.

Günümüzde kulak çınlamasında kullanılan ilaçlar kesin tedavi yöntemi olmamakla beraber teknoloji ilerledikçe işitme cihazları sayesinde kulak çınlamasının olduğu frekans ve şiddet hesaplandıktan sonra işitme uzmanı tarafından kulak çınlaması özelliği olan işitme cihazı uygulaması yapılıp kulak çınlaması baskılanabilmektedir.

 

May İşitme Merkezleri olarak, satış ve uygulamasını yaptığımız işitme cihazları kulak çınlaması tedavisi için üç farklı yöntem sunmaktadır. İşitme kaybı olmadan ortaya çıkan kulak çınlaması için statik gürültü ve okyanus dalgaları terapi sinyalleri tedavisi, hastanın dikkatini çınlamadan uzaklaştıracak ve etkisini azaltacak şekilde ayarlanmıştır.

 

Kulak çınlamanıza eşlik eden işitme kaybı olduğu ve kulak çınlamanızın belli bir aralıkta olduğu durumlarda, söz konusu işitme cihazları Notch terapi dediğimiz bir yöntemle kulak çınlaması frekansını bulup kulak çınlaması etkisini tamamen ortadan kaldırabilmektedir. Notch terapi hastaların kulak çınlaması seslerini arka plana atarak aşırı uyarılmayı azaltmış olur ve beyin artık kulak çınlaması frekans bölgesindeki kulak çınlaması seslerini duymamayı öğrenir. Bu sayede kulak çınlaması olmadan yaşamanın gerçekliği hayal gibi gelse de sağlanmış olur.


Kulak çınlaması ile yaşamak zor olabilir. Ancak kulak çınlaması ile yaşamayı öğrenebilir ve baş etmenin yollarını bulabilirsiniz. Çözüme kulak çınlaması özellikli işitme cihazı kullanarak başlayabilirsiniz.