Kulak çınlaması şikâyeti kişide çok hafif düzeyde başlayıp iş, aile ve sosyal yaşamını ciddi derecede bozacak psikolojik etkilere kadar değişen geniş bir etki alanına sahiptir.

Kulak çınlaması gündelik hayatın gürültüsü nedeniyle duyulmaz haldeyken, özellikle, geceleri sessizlikte beynimizi kemiren bir ses olup geceleri uyutmaz. Düzgün alınamayan bir uyku olduğu zaman gün içinde kişiler daha gergin, sersem ve kalitesiz bir yaşam sürerek, hayatını kabusa çeviren bir durumla baş başa kalır.


Bizi bu kadar etkileyen kulak çınlamasının asıl sebebinin ne olduğu her kulak çınlaması şikâyeti yaşayan hastanın merak ettiği konu olmuştur.


Kulak çınlamasının; Yaş , Gürültü, Ototoksik ilaç kullanımı,Depresyon, Menier hastalığı, Hipertansiyon, B12 eksikliği, Vitamin eksikliği, Gebelik sonrası hormonal değişimler gibi pek çok nedeni vardır.

Total işitme kayıplı insanlarda hatta işitme siniri kesilen kişilerde kulak çınlaması olabilmesi kulak çınlamasının her zaman kulaktan kaynaklanmadığını, B12 eksikliği, anemi, kalp yetmezliği, hipertansiyon gibi metabolik birtakım sebeplerden dolayı da meydana gelebileceğini göstermektedir.

Kulak çınlamasının kulaktan kaynaklanan sebeplerine bakıldığı zaman ise uzun süre gürültülü işlerde çalışmaya bağlı veya yüksek şiddetli müziğin iç kulakta yarattığı tüy hücre harabiyetinin ileri yaşlarda kulak çınlamasına sebep olabildiği izlenmektedir.

Kulak çınlamasının görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. Orta kulak iltihapları, ani işitme kaybı, menier hastalığı, otoskleroz, doz aşımı yapılarak kullanılan bazı ilaçlar, stres gibi pek çok sebep de kulak çınlaması yapabilmektedir. Öte yandan, akustik nörinom gibi bazı tümör tipleride, beyne ses veren sinirlere baskı yapmak suretiyle, kulak çınlamasına neden olabilir.

Akustik nörinom gibi tümörler de bulgu olarak tek taraflı kulak çınlaması olur. Tek taraflı kulak çınlamanız varsa mutlaka vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz. Burada önemli olan kulak çınlamasının sebep olduğu hastalığın bulunması ve tedaviye bir an önce başlanmasıdır.