Kulak Çınlaması Nedir, Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Mümkün Mü?  

 

Kulak çınlaması bir hastalık mıdır, bulgu mudur. Bu zamana kadar hep tartışılmıştır. Kulak çınlaması, dışarıdan herhangi bir ses varlığı olmadığı halde kişinin duymuş olduğu seslerdir. Bu sesleri yalnızca kişinin, kendisinin duyması psikolojik etkileri sebep verebilmektedir. 

Bu sesler geceleri uyku düzenini bozacak kadar hayat kalitesini etkileyebilmektedir. Bu sesler, cızıntı, vızıltı, zil sesi gibi sesler olarak tabir edilmekte birlikte, halk arasında bilinen adı Kulak çınlaması olan tinnitus, kişinin yaşam kalitesini etkilemektedir. Kulak çınlamaları, kulakta var olan ufak bir kir, Kulak zarı delikleri veya Orta kulaktaki bir sıvı varlığında dahi ortaya çıkabilmektedir. 

Nedeni belirlendikten sonra tedavi yöntemlerine başvurulan kulak çınlamasında sıklıkla halk arasında bir tedavisi olmadığı düşünmekle beraber çok farklı tedavi yöntemleri yapılmaktadır. Kişilerde hangi tedavi ne kadar sonuç verecek uygulanmadan bilinmemekle birlikte yapılan tedaviler çınlamanın şiddetini azaltacağı için yaşam kalitemizi etkileyecek uyku problemlerinin önüne geçecektir.