Doğuştan işitme kaybımız olmadan dünyaya gelsek bile günümüzde ki ses kirliliğini ele alacak olursak hepimiz bir işitme engelli adayıyız. Çoğumuz uzun süren metrobüs, tramvay gibi toplu taşıma kullanımı sırasında ya da yürüyüş yaparken telefonlarımızdan veya müzik çalardan şarkı dinleriz. Bazen dış çevrenin sesi dinlediğimiz müziği bile etkiler, farkında olmadan müziğin sesini sonuna kadar açarız.

Yapılan bütün araştırmalar yüksek sesle müzik dinlemenin iç kulakta hasara sebep olup işitme kaybı yapacağı üzerinedir, ancak dış sesler müziğin sesini ne kadar açsak da baskılıyor. Yani gün içinde zaten sürekli yüksek sese maruz kalıyoruz ve bunun farkında bile değiliz. İlerleyen dönemlerde insanların büyük çoğunluğunda gürültüye bağlı veya yaşlılığa bağlı işitme kaybı olabilir. Ya da geçirilen gripler sonrası, çocuklukta geçiremediğiniz kabakulağı ileri yaşta geçirmeniz gibi nedenlerden bir sabah ani işitme kaybıyla uyanabilirsiniz.
Sebebi her ne olursa olsun sonradan meydana gelen işitme kaybınız tanılandıktan sonra mutlaka tedavi yollarına başvurmalısınız.
İşitme kayıplarında en yaygın kullanılan tedavi yöntemleri işitsel implantlar ve işitme cihazlarıdır. İşitme cihazlarının gelmiş olduğu teknolojik boyut sayesinde işitme kaybınız bir engel olmaktan çıkabilir.

İletim tipi bir işitme kayıplarının tedavisi hastalık tanılandıktan sonra başlanır. Çocuk hastalarda özellikle kreş dönemi ve ilkokul çağlarında orta kulak iltihaplarına bağlı hafif veya orta derece iletim tipi işitme kaybı görülür. Genellikle akıntı ve iltihap için farmakolojik tedaviler verilir. Farmakolojik tedavi sonrası işitme kaybına bakılıp işitme cihazı uygulaması yapılır. Yetişkin dönemde ise otoskleroz ve kronik otitis media ile sık görülür. Tedavi de otoskleroz cerrahisi ve işitme cihazı önerilmektedir.

Sensörinöral tip işitme kayıpları iç kulakta veya işitme sinirinde pataloji olduğu zaman meydana gelir. Bu yüzden ileri yaşta konuşmayı duymaktan çok anlama problemi yapar. İletim tipi işitme kayıplarında olduğu gibi ses enerjisinde bir azalma söz konusudur, ancak sesin yükseltildiği durumlarda bile konuşmanın anlaşılırlığı düşer. Sensörinöral işitme kaybı olan bireylerde işitme kaybı ve tüy hücre harabiyetine bağlı olarak sesi ayırt etme daha da kötüleşmemesi için işitme cihazı kullanımı gereklidir.

İşitme kaybı olan hastaların biran önce farmakolojik ve medikal tedaviye başlaması gerekmektedir. İlaç tedavisinden sonra kalan işitme kaybına işitme cihazı veya işitsel implant kullanılarak müdahale edilmelidir. Çünkü sesleri duymamak beyne o sesleri unutturur, beynin tembelleşmesine sebep olarak ileri yaşta Alzheimer olma riskini arttırabilir.