İŞİTME KAYBININ DERECELERİ

Normal işiten bireyler 0-20 desibelde ve 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duymaktadır. İşitme kaybı olan bireyler ise işitme kaybının derecesine göre rüzgâr sesi, kapı sesi, telefon sesi, kuş sesi gibi farklı şiddet ve frekanstaki sesleri duymamaktadır. İşitme kaybının derecesi ve konuşmayı anlama skorlarına bakıldıktan sonra kişiye uygun işitme cihazı ve/veya işitsel implant uygulanır. Bu yüzden işitme kaybının derecesi seçilecek tedavi yöntemi için önemlidir.

BEBEK VE ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBININ DERECELENDİRİLMESİ:

-10 – 15 dB HL: Normal işitme: Bebek ve çocuğun duyması gereken tüm aralığı içeren işitmedir.

16- 25 dB HL: Çok hafif derece işitme kaybı: Gürültülü ortamlarda fısıltı gibi kısık konuşmaları anlamada güçlük, aynı zamanda kulakta dolgunluk hissi yaratabilir. İşitme cihazı kullanılabilir.

26- 40 dB HL: Hafif derece işitme kaybı: Sessiz ortamlarda fısıltı gibi kısık konuşmaları ayırt etmede güçlük. Konuşmalarda kelimeleri kaçırma söz konusudur. İşitme cihazı uygulaması yapılmalıdır.

41- 55 dB HL: Orta derece işitme kaybı: Konuşmaları sadece yakın mesafeden ayırt edebilmedir. Çocuklar konuşmanın yarısını kaçırabilir.

56 – 70 dB HL: Orta-ileri derece işitme kaybı: Tane tane konuşulduğunda sadece yüksek sesle konuşulanları ayırt edebilir.

71- 90 dB HL: İleri derece işitme kaybı: Yüksek sesle konuşulduğunda dahi duymakta güçlük ve ayırt edememek. İşitsel impant veya işitme cihazı kullanılmalıdır.

dB HL ≥ 91 : Çok ileri derece işitme kaybı: Yüksek sesle karşılıklı konuşmaları dahi duyamaz, konuşma anlaşılır değildir. Sesleri titreşim olarak algılar. Mutlaka işitme cihazı kullanmalıdır.

Çocuklarda meydana gelen işitme kaybının derecesi ne olursa olsun dil ve konuşma gelişimi açısından muhakkak işitme cihazı kullanmalı ve rehabilitasyon almalıdır.

YETİŞKİNLERDE İŞİTME KAYBININ DERECELENDİRİLMESİ

0- 20 dB HL: Normal işitme: İnsan kulağının duyması gereken tüm aralığı içeren işitmeye sahiptir.

26- 40 dB HL: Çok hafif işitme kaybı: Gürültülü ortamlarda fısıltı gibi kısık konuşmaları anlamada güçlük yaratır. İşitme cihazı kullanmalıdır.

41 – 55 dB HL: Hafif işitme kaybı: : Sessiz ortamlarda kısık sesle konuşulanı ayırt etmede güçlük. Konuşmaların başını veya sonunu kaçırma söz konusudur. İşitme cihazı uygulaması yapılmalıdır.

56 – 70 dB HL: Orta işitme kaybı: : Tane tane konuşulduğunda sadece yüksek sesle konuşulanları ayırt edebilir. Tedavi de işitme cihazı kullanılmalıdır.

71 – 90 dB HL: İleri işitme kaybı: Yüksek sesle konuşulanı duymakta güçlük ve ayırt edememek. İşitme cihazı kullanılmalıdır.

dB HL ≥ 91: Çok ileri işitme kaybı: Yüksek sesle karşılıklı konuşmaları dahi duyamaz, konuşma anlaşılır değildir. Sesleri titreşim olarak algılar. Mutlaka işitsel implant veya işitme cihazı kullanmalıdır.

Unutulmaması gereken bir husus işitme kaybının derecesi çok hafif bile olsa sds skorlarımız konuşmayı anlama kötü ve kişide çınlama şikâyeti varsa muhakkak işitme cihazı ihtiyacı olacaktır. Çünkü kişi konuşulanı duysa dahi ayırt etmede güçlük yaşıyorsa işitme cihazı kullanması gerekir. Kişide işlemleme problemi veya iç kulaktaki tüy hücre harabiyetinin oluşmaya başladığı ortadadır ve bunun için tedbir alınmalıdır.

İşitme cihazının yetersiz kaldığı durumlarda işitsel implant yapılmalıdır. Ancak işitsel implant öncesinde 1 yıl gibi bir süre hasta işitme cihazı kullanıyor olup, işitme cihazından yeterli faydayı görmediği ortaya konulmalıdır. Ancak menenjit gibi bir durum söz konusuyla işitme cihazı deneme süreci olmadan kişiye biran önce işitsel implant uygulanmalıdır.