İşitme cihazı kulağın içine veya kulağın arkasına takılarak işitmesi azalmış kişilerin duymasını arttırmaya ve işitme kaybına bağlı olarak ortaya çıkan algı problemini ortadan kaldırmaya yönelik kullanılan medikal tedavi aracıdır.

 

İşitme cihazları kişinin yaşı, işitme kaybının tipi, işitme kaybının derecesi dikkate alınarak bireye özel tasarlanmaktadır. İleri teknoloji işitme cihazları gürültülü ortamlarda gürültü seslerini baskılayıp sadece konuşma sesini artırma özelliği sayesinde konuşmanın anlaşılırlığını arttırır ve iç kulaktaki tüy hücrelerinin hasar görmesini engeller. Hastanın işitme kaybı alçak frekanslardaysa, özellikle, pes tonlarda kazanç artırma ya da yüksek frekanslardaysa tiz seslerin kazancını artırma gibi özellikleri sayesinde işitme sağlığını koruyup sağlıklı işitme konforu sunmaktadır.

 

 İşitme cihazları genel olarak ses dalgalarını elektrik sinyaline dönüştüren mikrofon, mikrofonun topladığı sesleri yükselten amplifikatör ve elektrik sinyali akustik ses dalgalarına dönüştürüp kulağa ileten hoparlör olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır.

Odyolog Seda BAŞKURT