İşitme cihazlarının farklı çeşitleri vardır. Peki, hangi işitme cihazının size en uygun cihaz olduğunu nasıl anlarsınız? 

 

Çok sayıda farklı işitme cihazı markasıyla karşılaşsanız da geleneksel işitme cihazları genellikle benzer yapılara sahiptir. İşitme kaybı derecenize ve kulağınızın yapısına göre, işitme uzmanınız size tavsiyelerde bulunacaktır. Başlıca işitme cihazı çeşitleri: Kulak içi işitme cihazları, kanal içi işitme cihazları, hoparlör kanal içinde işitme cihazları, kulak arkası işitme cihazları, hemen teslim (kalıpsız) işitme cihazları, kulak dışından hiç görünmeyen işitme cihazları olarak sıralanabilir.

Kulak içi modeller, kulak kanalı elverişli olan, işitme kaybı hafif derece olan kişiler için uygundur. Kulak içi modeller, dışarıdan pek görülmeyen, oldukça küçük yapıda cihazlardır. İleri yaştaki bazı kişiler ise, parmakları ve elleriyle küçük şeyleri kullanmada zorluk çekebildiği için küçük boyutlu kulak içi modelleri kullanmak bu kişilere zor gelebilir. Bu durumda işitme uzmanı daha rahat kullanabilecekleri işitme cihazı çeşitlerini onlara sunacaktır.

İşitme kaybı ileri ya da çok ileri derecede olan kişiler için ise güçlü (power) işitme cihazları seçilir. Bu çeşitler kişiye özel yapılan kulak kalıplarıyla kullanılır. Doğuştan ya da sonradan işitme kaybı olan çocuklar için de pediatrik işitme cihazı çeşitleri seçilir. İşitme kaybı olan çocukların ve bebeklerin erken yaşta dil ve konuşma gelişimi için, düzenli işitme cihazı kullanarak sesleri duyması çok önemlidir. Ayrıca çınlama (tinnitus) sorunu olan kişiler için, çınlama sesini maskeleyen ve rahatlama sağlayan, aynı zamanda da var ise işitme kaybını telafi edebilen son teknoloji işitme cihazı çeşitlerini May İşitme Merkezleri’nde deneyebilirsiniz.

Aktif sosyal ve iş hayatı olan, cep telefonunu kullanırken duymada sorun yaşamak istemeyen kişiler de, kablosuz aksesuarlara bağlanabilen işitme cihazlarını seçmelidir. İşitme cihazlarına doğrudan ses aktarımı belli cihaz modelleriyle mümkün olabilmektedir. Ayrıca işitme cihazı kablosuz aksesuarlarıyla da, televizyon, cep telefonu ve diğer ses aygıtlarının sesini doğrudan işitme cihazlarınızda duymak mümkün olabilmektedir.

       Odyolog
Mehmet Tarık KAYA