Çocuklarda Yapılacak İşitme Testleri, Çocuklarda Hangi İşitme Testi Yapılmalıdır? 

Çocuğunuzda işitme kaybından şüphelendiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna giderek çocuğunuzun muayenesini yaptırmanız gerekiyor. Kulak burun boğaz muayenesinde odyolojik departmanına yönlendirileceksiniz. Burada çocuğunuzun yaşına uygun işitme testi yapılacaktır. 

Çocuk ilk 5 yaşa gelinceye kadar uyutularak yapılan ABR dediğimiz test yöntemi ile işitme kaybının derecesi tanımlanmaktadır. 5 yaş üzerindeki çocukların algı düzeyine göre Odyometri dediğimiz işitme testi yapılmaktadır. Bu test sonuçları işitme kaybının derecesini göstermektedir. Normal işiten sağlıklı bir çocuk 20 desibel dediğimiz ses seviyelerine kadar olan bütün ses aralığını işitmektedir. 20 desibelin üzerindeki ses seviyelerini artık çocuğunuzun işitme kaybına maruz kaldığını göstermektedir. 

Çocuklarda işitme kaybı tanımlandıktan sonra aileler bilinçli olmalı ve takibini yapmalılar. Çocuğun işitme kaybının derecesine bağlı olarak işitme cihazlandırma söz konusu olacaktır. Burada estetik kaygıları bir kenara bırakarak çocuğunuzun işitme kaybının derecesine bağlı olarak kulak arkası işitme cihazları kullanmasını sağlamalısınız. İşitme cihazlandırmanın ardından yaşıtlarına göre dil ve konuşmada geri kalmaması için özel eğitim rehabilitasyon merkezlerine kayıt yaptırılarak konuşma terapilerine başlamasında fayda olacaktır.