Çocuklarda İşitme Kaybı Olur mu? Çocuklarda İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?

 İnsan kulağının oluşumu anne karnında başlamaktadır. Anne karnında bu oluşum esnasın kendini tamamlama söz konusu olmadığında veya genetik faktörlü bir hastalık söz konusu olduğunda, Otizm, Down Sendromu ve benzeri hastalıklarda çocuk dünyaya işitme kayıplı olarak gelebilmektedir. İşitme Kayıpları doğuştan olabileceği gibi doğum sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan olan işitme kayıpları ülkemizde yapılan ulusal yenidoğan taramaları sayesinde doğar doğmaz tanımlanabilmektedir. Bunun amacı işitme kaybı erkenden tanılanarak tedavi edilsin ve çocuk yaşıtlarından, akranlarından geri kalmasın.

Çocuklarda görülen işitme kayıplarının en çok etkilediği dil ve gelişim kısmıdır. Dil edinimi ilk 5 yaşa kadar gerçekleşmektedir. Eğer çocuğunuzda herhangi bir işitme kaybı söz konusuysa ve bunun farkında değilseniz, çocuğunuz yaşıtlarına benzer dil ve konuşma gelişimine sahip olmayabilmektedir. Okul başarısı etkilenebilir, ilgisizmiş, dikkatsizmiş gibi anlaşılabilir. 

Çocuğunuzdaki işitme kaybını nasıl fark edersiniz?

Normal işiten bebekler tüm çevre seslerine tepki verirler. İşitme kaybı ile dünyaya gelen veya daha sonrasında işitme kaybına maruz kalan bebeklerde elini kulağına götürme davranışları, kulakta akıntı, akşam yatırmayacak şiddette kulak ağrıları işitme kaybının habercisi olabilir. Vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna giderek gerekli testleri yaptırmanızda fayda vardır. 

Çocuklarda görülen işitme kayıpları ise, sonrasında geçirilen, yüksek sese maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. 3-5 yaş dediğimiz yaş kritik önem taşımaktadır.  Bu dönemde dil edinimi söz konusu olduğu için çocukta bir işitme kaybı meydana geldiğinde dil ediniminde de sıkıntılar yaşanmaktadır. Çocuğun okul başarısında etkilenmeler, kendisini yaşıtlarından uzak tutma, seslenildiğinde ilgisizmiş gibi gözükme söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda çocuklarda dikkat eksikliğinden ziyade işitme kaybı aklımıza gelmelidir. Hiç vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna giderek çocuğunuzun işitme testini yaptırmanızda fayda vardır.