Nasıl Tanı Konulur?

İşitme kaybınızın olduğunu düşünmeye başladıysanız ya da etrafınızdakiler sizi bu konuda uyardıysa biran önce Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Kulak Burun Boğaz doktoru detaylı fiziki muayene yapıp, ailede genetik geçişli bir işitme kaybı olup olmadığını anlamak üzere anamnezinizi aldıktan sonra sizi odyolojik değerlendirme için odyolog / odyometriste yönlendirecektir.

Sonrasında, timpanometrik ve akustik refleks ölçümünüz yapılır. Dış kulak basıncı ölçülür, dış veya orta kulak hakkında fikir sahibi olunur.

Saf ses odyometre testi ile işitme aralığı ve konuşmayı anlama düzeyleriniz test edilir. 125 Hz ile 8000 Hz arasında ortalama 40 desibel şiddetinde tonal uyarılar gönderilerek test yapılır. Testin sonucuna göre işitme kaybınızın tipi ve derecesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

5 yaşın altında veya teste uyum sağlayamayacak kooperasyon problemi yaşayan bebek ve çocuk hastalarda klinik ABR testi ile beyin sapı düzeyine kadar işitme yollarında herhangi bir patoloji olup olmadığı değerlendirilebilir.

İşitme kaybı olmaksızın ya da işitme kaybına eşlik eden kulak çınlama varsa yukarıda sayılan testlerin dışında doktorunuz manyetik rezonans görüntüleme isteyebilir.