İşitme Cihazı

İşitme cihazı çevreden gelen sesleri kulak kepçesi gibi toplar ve yükselterek işitme sistemine gönderir. İşitme kaybı olan bebek ve çocuklarda ilk tercih edilecek medikal tedavi yöntemi işitme cihazıdır. Çocuğun dil gelişiminin yaşıtları gibi olması için beyne yeterli konuşma girdisinin olması gerekir. İşitme kaybı olan bir bebek işitme kaybının derecesine bağlı olarak işitme aralığındaki bazı sesleri veya pek çok harfleri içeren aralığı duyamayacaktır. Bu sebeple dil gelişimi de kusurlu veya hiç olmayacaktır. Normal işiten bir çocukta bile yeterli kelime girdisi olmazsa dil öğrenimini bekleyemeyiz. Yani burada dikkat edilmesi gereken bebeklerin veya çocukların dil gelişiminin etkilenmemesi için işitme kaybı teşhis edildikten sonra uygun işitme cihazı seçilmelidir. Bebeğin veya çocuğun işitme kaybı çok ileri derece ve işitme cihazından yeterince fayda görülmeyecek kadar fazla olduğu durumlarda işitsel implant yapılmalıdır. Ancak işitsel implant kriterlerine uygun olan çocuğun en az 1 yıl işitme cihazı kullanıyor olması ve işitme cihazından fayda görmediğinin kanıtlanması gerekmektedir.

0-18 yaş çocuklarda tek kulakta veya iki kulakta işitme cihazı kullanımı

İşitme kaybının davranım odyometresi veya saf ses odyometre ile belirlendiği durumlarda 500,1000,2000 ve 4000 Hz de ortalamasının ilgili kulakta 26 dB ve daha kötü olduğu durumlarda işitme cihazı kullanması gerekmektedir. İşitme kaybının tonal ABR ile belirlendiği durumda tek veya iki kulakta 30 dB nHL ve üzeri olduğunda işitme cihazı kullanması gerekmektedir.

Bebek Ve Çocuklarda İşitme Cihazı SGK Ödemesi

0-4 yaş çocuklarda veli çalışıyorsa 1.080 TL, veli emekliyse 1.2125 TL
5-12 yaş çocuklarda veli çalışıyorsa 960 TL, veli emekliyse 1.080 TL
13-18 yaş çocuklarda veli çalışıyorsa 900 TL, veli emekliyse 1.012 TL

Çocuğunuzun cihaz kullandığı süre içerisinde sürekli yüzüne bakarak konuşun, jest ve mimiklerinizi kullanmaya özen gösterin.

İşitsel implant

 

Bebek veya çocuklarda menenjit gibi bir durum söz konusuysa işitme cihazı kullanımını beklemeden işitsel implant yapılmaktadır. Menejit gibi özel bir durum söz konusu değilse implant öncesi bebeğin muhakkak işitme cihazı kullanması gerekmektedir. Çocuklara işitsel implant yapılmadan önce sut krıterlerine uygunluğuna bakılır.

Koklear İmplant yapılabilmesi için;

Bebeğinizin 1-4 yaş arasında olup iki kulakta da ileri-çok ileri derece sensörinöral işitme kaybı olması ve en az 3 ay iki kulakta da işitme cihazı kullanıp fayda görmediğinin sağlık raporunda belirtilmesi gerekir.

4 yaş üstü çocuklarda ise ileri derece sensörinöral işitme kaybına eşlik eden bilateral körlük olduğu durumlarda

Menenjit sonrası oluşan işitme kaybında

İşitsel nöropati tanısı alan çocuklarda 6 ay işitme cihazı kullandıktan sonra koklear impantın devlet tarafından bedeli karşılanmaktadır.

1 yaşın altındaki bebeklerde koklear implant yapılması durumunda ücreti devlet tarafından karşılanmamaktadır.

Koklear İmplantın Odyolojik Kriterleri

2 yaş ve daha büyük çocuklarda iki kulakta da 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz’lerde işitme kaybının ortalama 80 dB’den daha kötü veya bir kulakta 70 dB’den diğer kulakta 90 dB’den daha kötü olduğu ve konuşmayı ayırt etme skorunun %30’un altında olması gerekmektedir.

2 yaş ve daha küçük çocuklarda, iki kulakta 90 dB HL’den daha fazla sensörinöral işitme kaybının olması gerekir.

Koklear implant iç kulakta problem olduğu zamanlarda tercih edilir. Dış ve orta kulak atlanarak iç kulağa yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla iç kulağın fonksiyonunu yeniden kazanması amaçlanır.

Kemiğe Monte İşitme Cihazı

5 yaş ve daha büyük çocuklarda iki kulakta da işitme cihazı kullanıp işitme cihazından fayda görmediğini sağlık raporunda belirtilmesi gerekir.

Kemik yolu eşiklerinin 60 dB’i aşmayan, iletim veya mikst tip işitme kaybı olan ve konuşmayı ayırt etme skoru %60 ve üzeri olan hastalara yapılmaktadır.

Bilateral aural atrezi

Tek taraflı aural atrezi olup diğer kulakta 18 yaşından küçükler için 30 dB ve üzeri, erişkin hastalarda 40 dB ve üzerinde kalıcı işitme kaybı

Tedaviye dirençli kronik eksternal otit olduğu durumlarda bedeli devlet tarafından karşılanmaktadır.

Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon

Bebeğinizin işitme kaybı tanılandıktan sonra tedavi yolları işitme cihazıyla başlayan, işitsel implantla devam eden ve son olarak özel eğitim desteğiyle tamamlanacak fedakârlık gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte çocuğunuzun yaşıtları gibi dil edinebilmesi için tüm basamaklar birbirine bağlıdır. İşitme cihazı kullanmaya başlayan bebeğinizle sürekli konuşun, jest ve mimiklerinizi aktif olarak kullanın işitme cihazını kullandığı süreçte sık sık sese maruz kalmasını sağlayın ve işitme cihazı kullanırken eğitimin bir parçası olan özel eğitim ve rehabilitasyon desteğine önem veriniz.

İşaret Dili

İşitme cihazı veya işitsel implantlar için geç kalınmış insanlarda iletişim kurmayı sağlayan bir çeşit kendini ifade etme yöntemidir.