İşitme cihazıyla yeni tanışan kişilerde, cihaza alışmak zaman alacaktır. Alışma sürecini işitme kaybı türü derecesi, kişinin kullanma isteği ve kişinin sosyal alışkanlıkları belirlemektedir. Araştırma sonuçları sürenin 10-30 gün arası olduğunu belirtmiştir. Cihaz kullanımının başlangıç sürecinde birçok ses yüksek ve rahatsız edici gelecektir. Uzun süredir işitme kaybı yaşamak, çevresel seslere olan duyumu azaltmıştır. Cihaz kullanımı ile bu sesleri duymaya hatta hissetmeye başladığınızda, uzun süredir bu seslere alışık olmayan kulağınızı rahatsız edecektir. Bu noktada uzman kişilerce cihazının doğru ayar ve düzenli takibi ve kişinin düzenli kullanımı ile hem cihaza alışma süresi daha kısa sürecek hem de bu rahatsızlığı kısa sürede sonlanacaktır.


İlk zamanlar:
-İlk 10- 15 gün işitme cihazınızı sürekli bulunduğunuz ev ve iş ortamlarınızda birkaç saat kullanın. (Günlük 2-4  saat ile başlanabilir.)
Bu günlerde yorgun ve baş ağrısı hissetmeniz normaldir. Bu tür durumlarda cihazını çıkartıp kendinizi dinlendiriniz. Kendinizi iyi hissettiğinizde cihazınızı tekrar takabilirsiniz. Bu şekilde ilerleyen günlerde, günlük kullanım süreniz artırarak alışma sürecinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Yani cihazınızı uyandığınız gibi takıp uyumadan önce çıkartabilecek duruma geleceksiniz.
-İlk günlerde kendi sesiniz farklı, yüksek ve rahatsız edici gelebilir. Bunu anlayabilmek ve işitme cihazına alışma sürecinizi hızlandırmak adına yüksek sesle kita, gazete & dergi okuyabilirsiniz. Alışma sürecinin sonunda kendi sesinizde rahatsızlıklar devam ediyorsa işitme cihazındaki uzman odyoloğunuza başvurabilirsiniz.
-Sakin ortamda birebir iletişim kurun, böylece cihazdan aldığınız verimin daha net farkına varacak ve daha hızlı alışacaksınız. 


İlerleyen zamanlar:
-Grup etkinliklerine katılın. İlk zamanlar tanıdık gruplar olması -seslerine alıştığınız kişiler-olması önemlidir. Anlamadığınız veya kaçırdığınız konuşmaları tekrar ettirmekten kaçınmayın.
-Kalabalık ortamlarda -özellikle birkaç kişinin aynı anda konuştuğu- arkadaşınızla birebir iletişim kurmaya çalışın. Birebir iletişim kurduğunuz kişiyi dinlerken mimik takibi yapın. Başlarda çevre sesi ve birebir iletişim kurduğunuz kişinin sesleri karışacaktır. Cihaz kullanan özellikle yeni başlayan kişilerde bu durum ayırt etmeyi zorlaştıracaktır.
Cihazlarınızı düzenli kullanımı ile ayırt etmeniz daha iyi seviyelere gelecektir.
İşitme cihazı bana nasıl yardımcı olur?
• İşitme cihazları kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama konusunda daha rahat bir dinleme imkânı sunar.
• İşitme cihazları, duyma ve konuşanları anlama düzeyinin gelişmesine de kısmen faydalı olabilmektedir.
• İşitme kaybı daha rahat iletişim kurmanıza yardımcı olarak sizin sosyal kalmanızı sağlar.
• İşitme cihazları kısaca sizi hayata bağlar.


Bir işitme cihazından Ne Bekleyebilirim?
İşitme cihazı  kullanımı, sabır ve özveri gerektiren bir süreçtir. Zamanla azalan ve duymaya alışık olmadığımız sesler hayatımıza yeniden katılmış olacaktır. Bu noktada sesleri duymayı öğrenmek ve alışık olunmayan sesleri duyup alışmaya çalışmak gerekmektedir. İşitme cihazları olan işitmenin korunmasını ve gerilemesini engellemektedir.
İşitme cihazına alışma sürecinde kişi kendisine, cihaza alışma, bu yeni duyuma alışma ve duyma becerisi geliştirme, cihazı hayatının bir parçası olarak görmek için zaman tanımalı ve sabır göstermelidir.

  Odyolog
Mehmet Tarık KAYA